Makaron udon z krewetkami

Lekko pikantne danie doprawione naszą mieszanką #koleżeńskieskorupiaki. Dużo warzyw, krewetki i sos – szybki lunch gotowy.
Czas przygotowania: 20 min
Składniki (na 2 osoby):
- opakowanie świeżego makaronu udon
- 15-20 surowych (szarych) krewetek
- 1/3 papryki
- 1/3 cukinii
- 4 pieczarki
- cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka mieszanki przypraw Koleżeńskie Skorupiaki
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerzy, pozbywamy się przewodu pokarmowego i przekrajamy na pół. Paprykę, cukinię (bez gniazd nasiennych) oraz pieczarki kroimy w podobną kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z sosu sojowego, octu, mieszanki Koleżeńskie Skorupiaki, sosu chili i wody robimy sos. Rozgrzewamy patelnię. Najpierw podsmażamy cebulę, po ok 1 min dodajemy pieczarki. Po kolejnych 3 min dodajemy paprykę i po kolejnych 2 min cukinię. Smażymy wszystkie warzywa razem ok 1 min. Dodajemy krewetki i gdy tylko zrobią się różowe wlewamy sos. Wszystko razem mieszamy i dusimy ok 1 min. Dodajmy makaron i razem smażymy 1-2min.
Zostaw komentarz