Placki ziemniaczane z łososiem, szpinakiem i serem korycińskim

Placki ziemniaczane doprawione koperkowo-cytrynową mieszanką Gruba Ryba. Do tego szpinak z dodatkiem czosnku, łosoś i ser koryciński.
Czas przygotowania: 30min
Składniki (na 10 placków):
- ok 600g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 czubate łyżki mieszanki przypraw Gruba Ryba
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 jajko
- 2 garście szpinaku baby
- 1 mały ząbek czosnku
- łyżka masła
- szczypta soli
- jogurt naturalny
- 100g łososia wędzonego
- 100g sera korycińskiego
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na małych oczkach na tarce. Po pierwszym ziemniaku ścieramy cebulę, by ziemniaki nie czerniały. Dodajemy mąkę, jajko i mieszankę przypraw Gruba Ryba. Dokładnie mieszamy i smażymy placki na mocno rozgrzanej patelni. W między czasie siekamy drobniej liście szpinaku. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, przeciskamy czosnek przez praskę i krótko smażymy razem ze szpinakiem. Usmażone placki układamy na talerzu. Na nich rozkładamy szpinak, kolejno jogurt naturalny, łosoś i wszystko posypujemy starkowanym serem korycińskim.
Zostaw komentarz