Placki ziemniaczane z łososiem, szpinakiem i serem korycińskim

visibility59 Wyświetlenia comment0 komentarze person Zamieszczone przez: Pan Przypraw list w: Lunch

Placki ziemniaczane doprawione koperkowo-cytrynową mieszanką Gruba Ryba. Do tego szpinak z dodatkiem czosnku, łosoś i ser koryciński.

Czas przygotowania: 30min


Składniki (na 10 placków):

  • ok 600g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 czubate łyżki mieszanki przypraw Gruba Ryba
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 garście szpinaku baby
  • 1 mały ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny
  • 100g łososia wędzonego
  • 100g sera korycińskiego

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na małych oczkach na tarce. Po pierwszym ziemniaku ścieramy cebulę, by ziemniaki nie czerniały. Dodajemy mąkę, jajko i mieszankę przypraw Gruba Ryba. Dokładnie mieszamy i smażymy placki na mocno rozgrzanej patelni. W między czasie siekamy drobniej liście szpinaku. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, przeciskamy czosnek przez praskę i krótko smażymy razem ze szpinakiem. Usmażone placki układamy na talerzu. Na nich rozkładamy szpinak, kolejno jogurt naturalny, łosoś i wszystko posypujemy starkowanym serem korycińskim.

Przeglądaj po tagach:



Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień